Over het waarom en hoe .

Category: Algemeen Comments: No comments

Op de vraag waarom de personen rondom de lampionnen nogal donker zijn heb ik het volgende antwoord. Vrij simpel, het is avond! Het gaat in dit geval om de lampionnen. Je zou ook de scene plat kunnen flitsen wat als gevolg heeft dat de sfeer weg is. Je kunt het omgevingslicht hier en daar nog zien. We vallen dus niet in een “zwart gat”.

Hoe? Gewoon 2 camera’s tijdsyncen en beginnen met 1600 iso, hoger ga ik niet met m’n twee oudjes. Cam. 1, uitgerust met een f4 objectief en flitser. Cam 2, f2.8 objectief zonder flitser. D.m.v. “slow shutteren” en indirect ( -1 ev) inflitsen verkrijg je ‘een sfeer”. Waarbij ik let op de bewegingssnelheid van bijv. de wandelende optocht. Omdat deze tak van sport mij aardig onbekend is moest ik ook eerst mijn instellingen zoeken, zeker 1/3 deel van de plaatjes zijn mislukt. Het grote voordeel hiervan is… ik heb weer iets geleerd en voor de volgende keer weet ik het.

Bij het monument stonden een aantal bouwlampen opgesteld. Hier een ander verhaal, het f 2.8 objectief leent zich hier uitstekend voor dus geen flitser nodig. Nadeel … als je schiet met een sluitertijd van rond 1/50 – 1/60 ste en met je diafragma open (F 2.8) moet je rekening houden met het feit dat je niet veel scherptediepte overhoud ( in dit geval een telezoom objectief). Nog een bijkomend narigheidje, je brandpuntafstand zou gelijk moeten zijn aan je sluitertijd + 1 stop, veel foto’s zijn gemaakt op tussen 70 en 200 mm je kunt dus last krijgen van bewegings onscherpte bij lange sluitertijden. Dus…. zeer precies scherpstellen en wachten tot iemand vrijwel stilstaat. Niet onbelangrijk te vermelden, de camera’s waren manueel ingesteld, op de awb na.

Dus…… Zodoettiedat 🙂

Groetjes. Volgende keer meer.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>